2012 m. vasario 24 d., penktadienis

Kaip vijom žiemą iš kiemo

Šiek tiek juokinga žiemą varyti lauk, kai temperatūra lauke +10…

Visai norėčiau statyti senį besmegenį, mėtytis gniūžtėmis, važinėtis rogutėmis ir grįžti į namus, nušalus nosį, rankas ir kojas, šildytis, gerdama kakavą. Aišku, tai labai greitai atsibostų ir dejuočiau, kaip noriu pavasario...

Kaip ten bebūtų, man užgavėnės - viena smagiausių švenčių Lietuvoje. Būtent todėl, kad ji turi prasmę: visų pirma, išvejam žiemą iš kiemo, antra, prasideda septynių savaičių laikotarpis iki Velykų, kai viską reikėtų vartoti saikingai.

Prieš minėtąjį ilgąjį laikotarpį pasikviečiau draugus kartu išvyti žiemą iš kiemo. Gėrėm kakavą, valgėm saldumynus, klausėmės lietuviškos muzikos ir deginom morę (kadangi pas mus nėra sniego, kaip matote, morė buvo nedidelė).




Ir žinoma, svarbiausias vakaro akcentas - blynai. Kokios užgavėnės be blynų?? Kepiau mieilinius blynus, nes šeimoje yra nusistovėjusi tradicija, kad tik per užgavėnes kepame mielinius blynus. Tešlą gaminau pagal receptą, sukurptą iš kelių, rastų internete.

Jei norite iškepti apie 20 blynų, jums reikės:

1. 7 gr. sausų mielių
2. 2 stiklinių šilto pieno
3. 500 g miltų


1. 2 kiaušinių
2. 2 šaukštelių cukraus
3. 2 šaukštelių vanilinio cukraus
4. 3 šaukštelių cinamono
5. 2 šaukštų aliejaus
6. žiupsnelio druskos
7. 2 obuolių

Aš norėjau, kad visi nano svečiai būtų sotūs, todėl dėjau dvigubai daugiau produktų.

Pirmas etapas. Pašildome pieną, sumaišome su mielėmis, paliekame truputį pastovėti. Pieną su mielėmis supilame ant miltų, gerai išmaišome ir paliekam pusvalandžiui ar ilgiau šiltoje vietoje.

Antras etapas. Tešlai pakilus, įmaišykite likusius produktus. Suplakite kiaušinius, į juos įpilkite aliejų, cukrų, cinamoną, vanilinį cukrų, druską. Gerai išmaišykite tešlą, sudėkite smulkiai pjaustytus obuolius. Vėl palikite šiltoje vietoje valandai, kol tešla taps akyta ir tiršta. Jei palaikysite trumpiau, blynai kepant išsipūs, bet vėliau susmegs (liūdna patirtis…).

Trečias etapas. Kai tešla iškils, kepkite kaip įprastus blynus – įkaitintoje keptuvėje su šiek tiek aliejaus. Iškeptus blynus dėkite į lėkštę su popieriniu rankšluosčiu, kad sugertų kiek įmanoma daugiau riebalų.


Blynai išėjo labai traškūs, skanūs ir sotūs. Suvalgėme visus ir sėkmingai išvijome žiemą iš kiemo. Įrodymas
+ 13 laipsnių lauke ir saulėtos dienos. 


2012 m. vasario 10 d., penktadienis

Odė vaikystei

Ne veltui sakoma, kad vaikystė – geriausias žmogaus gyvenimo laikotarpis: gali visą dieną praleisti lauke, važinėdamasi dviračiu ar riedučiais, žaisti su draugais ir parbėgti į namus tik tuomet, kai pro langą pašaukia: „Namo!!”.

Nes ant stalo garuoja pats skaniausias maistas... Taip, pats skaniausias, nes moterys, kurios mane augino – mama, teta, močiutė – šituos reikaluos nusimano. Ir netgi labai gerai: krikšto mama buvo konditerė, kuri visomis progomis (ir be progų) prigamindavo skanėstų: tortų, keksų ir vyniotinių su gražiais papuošimais (kurių man neleisdavo valgyti!). Močiutė-virėja, mama-savamokslė kulinarė nuolat eksperimentuodavo virtuvėje, gamindavo skanius ir sveikus patiekalus. Matydama jas, plušančias virtuvėje, prašydavau, kad leistų padėti – makaluodavau kiaušinius dubenyje ar ragaudavau tešlą... O štai dabar bandau tapti jų pasekėja.

Kaip ir visi, smaližiauti pradėjau vaikystėje. Lakstydama kieme visada (ar bent jau labai dažnai) rankoje/kišenėje turėdavau ne vieną skanumyną. Todėl draugų būryje buvau vadinama „šokoladine“.

Iki šiol saldumynai ir jų gaminimas- mano silpnybė. Pirmasis saldus patiekalas, kurį jums pasiūlysiu, yra saldi sriuba. Labai daug žmonių šios sriubos nemėgsta, nes ji tiršta. BET. Galima išsivirti tokio tirštumo, koks jums patinka.

Šiam skanėstui reikės:

1. Kisieliaus - aš naudojau spanguolių skonio
2. Uogienės (pagal skonį)- labiausiai tinka juodųjų serbentų, nes braškių nemėgstu
3. Džiovintų vaisių (pagal skonį): obuolių, razinų, abrikosų, skanu ir su riešutais
4. 200 gr. jums patinkančių makaronų
5. Trijų šaukštų cukraus
6. Trijų šaukštelių cinamono
7. Poros šaukštelių vanilinio cukraus

Pirmiausia išsivirkite makaronus, nupilkite vandenį ir palikite.
Tuomet eilė kisieliui. Kadangi aš vienas iš tų žmonių, kuriems nepatinka labai tiršta saldi sriuba (atšalus ji dar labiau sutirštėja), vandens pyliau daugiau negu siūloma ant kisieliaus pakuotės. Sriubos išėjo pilnas puodas! Virkite, kol kisielius truputį sutirštės, tuomet įberkite cukraus, cinamono ir vanilinio cukraus. Šiek tiek pakaitinkite. Įdėkite uogienės ir sudėkite džiovintus vaisius. Virkite, kol jie suminkštės, tada suberkite makaronus ir dar šiek tiek pavirkite. Voila !





Valgome, klausomės Telebimbam arba žiūrim "Na, palauk" ir dalinamės vaikystės prisiminimais!

http://www.youtube.com/watch?v=kvgmLmiuvB4

2012 m. vasario 3 d., penktadienis

Pasilepinam?


Penktadienis...

Ach. Galima pasilepinti/patinginiauti – lėtai eiti namo iš paskaitų ir mėgautis saule, išgerti kavos su kursiokais, paplepėti su “sugyventinėmis”, nežvilgčioti į laikrodį, skaniai ir sočiai pavalgyti, pažiūrėti filmą.
Žodžiu, pasikrauti energijos šeštadienio vakarui.

Eidama iš universiteto užsukau į parduotuvę ir nusipirkau šviežią prancūzišką batoną. Žinojau, kad namuose turiu visko, ko reikia tobuliems sumuštiniams. Suintrigavo?




Jei norite įsitikinti, kad jie tikrai tobuli, jums reikės:

1. Prancūziško batono
2. Mozzarellos sūrio (aš naudojau tarkuotą)
3. Saulėje džiovintų pomidorų
4.  Poros skiltelių česnako
5. Balzamiko acto
6. Bazilikų

Batoną supjaustykite į kelias dalis, gabalėlius perpjaukite išilgai. Juos pakepinkite keptuvėje, kol apskrus (į keptuvę aliejaus nepyliau). Paskrudintus batono gabalėlius įtrinkite česnaku, dėkite tarkuotą Mozzarellos sūrį. Dar truputį pakepinkite, kol sūris išsilydys. Užbarstykite baziliko. Išėmę iš keptuvės užpilkite šlakelį balzamiko acto, uždėkite gabalėlį pomidoro.