2012 m. kovo 16 d., penktadienis

Tai kas gi tas kuskusas?


"Kuskusas yra tradicinės plačiai paplitusios kruopos Šiaurės Afrikos ir arabų šalyse. Kuskusas yra dirbtinė kruopa: manų kruopos apšlakstomos vandeniu ir senoviniu klasikiniu būdu trinamos delnais, pramoniniu būdu - specialiomis mašinomis, kol sulimpa į mažus gumulėlius. Tada pabarstomos sausais miltais, kad gumulėliai atsiskirtų vienas nuo kito ir išdžiovinamos" (jogosmityba.lt).

Kuskusas valgomas kaip garnyras prie įvairių patiekalų. Aš taip pat jį dažnai valgau pusryčiams - verdu  piene, pabarstau cinamonu.
Taip, sutinku su daugelio nuomone, kad jis primena manų košę, bet man kuskusas labiau patinka, nes yra ką veikti - kramtyti mažiukus gumulėlius:)


Šį troškinį siūlau, jei norite įdomių skonių, kažko šiek tiek aštraus. Siūlau keliauti į rytus.
Norint keliauti jums reikės:


1. 1 morkos
2. 1 cukinijos
3. 1 vidutinio dydžio bulvės
4. 40 gr. pupelių
5. 3 šaukštų pomidorų padažo
6. 2 skiltelių česnako
7. Pusės svogūno
8. Pusės šaukštelio čili prieskonių
9. Ketvirtadalio šaukštelio cinamono
10. Žiupsnelio druskos


Pupeles užmerkite iš vakaro, išvirkite. Patroškinkite puse smulkinto svogūno su česnakais, kol suminkštės. Įdėkite pomidorų padažo, puse šaukštelio čili prieskonių, cinamono, patroškinkite. Supjaustykite morkas, bulvę ir cukinijas kubeliais. Sudėkite pupeles, įpilkite tiek vandens, kad viską apsemtų ir vėl troškinkite, kol daržovės suminkštės. Kol procesas vyksta, siūlau pasiruošti kuskusą. Paruošimo būdas aprašytas ant pakelio, bet jei nerandate, tai papasakosiu. Kuskusą užlikome karštu vandeniu santykiu 1 : 1.5. Aš ėmiau puse stiklinės ir užplikiau viena stikline karšto vandens, palikau penkiolikai minučių, kol išbrinko.

 
Ali Baba laukia jūsų!

2012 m. kovo 9 d., penktadienis

Avinžirnių puota

Avinžirniai. Juokingas pavadinimas, ar ne? Avino žirniai…
Internete ieškojau, ką jums papasakoti apie juos ir Alfoj.lt radau labai teisingą sakinį: “Kartą prisipažinęs jam, kad myli, lieki ištikimas visą gyvenimą”. Aš pamilau juos neseniai, bet meilė tik stiprėja.

Patiekalų, gaminamų iš avinžirnių, internete pilna. Siūloma valgyti ir kaip garnyrą, ir gaminti sriubas, užtepėles, net pagrindinius patiekalus. Ir ne be reikalo: “Avinžirniai pasižymi dideliu baltymų kiekiu (iki 30 proc.), turi daug riebalų (iki 8 proc.), visą vitaminų B kompleksą ir daugybę makro ir mikroelementų” (Alfa.lt). Be to, jie nebrangūs, o kartu ir labai maistingi. Vienintelis jų, kaip ir visų ankštinių, trūkumas, kad reikia iš anksto pasiruošti prieš gaminant – mirkyti bent aštuonias valandas vandenyje. Bet! Tikrai verta. Pažadu.

Aš gaminau troškinį, nes esu troškinių fanė. Paprastai nemėgstu kurti pavadinimų, bet šiam patiekalui prilipo „Avinžirnių puota“, nes mano troškinio pagrindą sudaro avinžirniai. Taigi, norint paruošti puotą reikės:

1. 100 gr. avinžirnių
2. 1 x 400 gr. skardinės konservuotų pomidorų
3. 50 gr. brokolių
4. 2 skiltelės česnako
5. Prieskonių - raudonėlio, druskos, pipirų

Siūlau valgyti su ryžiais.

! Rekomenduojama pirmiausia avinžirnius nuplikyti verdančiu vandeniu tam, kad būtų užkirstas kelias fermentacijos procesui, kuris gali įvykti mirkant avinžirnius.

Avinžirnius iš vakaro užmerkite šaltame vandenyje. Vandens nepagailėkite, nes jie laabai išbrinksta. Jiems išbrinkus, virkite, kol suminkštės (apie pusvalandį). Pakepinkite česnaką, susmulkintus pomidorus ir brokolius, suberkite avinžirnius į masę. Paskaninkite prieskoniais.



Pažadu, kad vėliau įdėsiu daugiau avinžirnių patiekalų receptų.

Naujienos

Norintiems sekti mano veiklą - blogas atnaujinamas kiekvieną penktadienį (jei pavyksta - ir dažniau), todėl kviečiu reguliariai pasisvečiuoti.

Penktadienis - šventė mūsų ir Jūsų namuose!


Claude Monet

Nesiraukom ir paragaujam - porų sriuba

 Kai išvijom žiemą iš kiemo, lyg ir buvo trumpam atėjęs pavasaris: saulė vis dažniau pasirodydavo ir šildydavo mus, sužydėjo narcizai... Norėjosi kažko lengvo, skanaus, šviežio ir naujo.Turgelyje akys „užkliuvo“ už porų. Aišku, jie nebuvo tokie kvapnūs kaip naminiai, bet vis šis tas.

Merginos, ypač vaikystėje, rauko nosį, išsirankioja svogūnus ir visus keistai aštrų kvapą ir skonį turinčius priedus. Bet ši sriuba neturi nei aštraus kvapo, nei skonio (turbūt ne dėl to, kad porai ne naminiai...).

Prašau nesiraukyti ir paragauti. Lengvai paruošiamai ir lengvai kaip patiekalui sriubai reikės:

1. 2 vidutinio dydžio porų
2. 3 vidutinio dydžio bulvių
3. 1 litro sultinio
4. 1 šaukšto sviesto
5. 1 stiklinės pieno
6. Druskos, pipirų

Nulupkite bulves, virkite sultinyje. Porus smulkiai supjaustykite ir pakepinkite ant sviesto. Juos sudėkite į puodą su sultiniu ir bulvėmis. Palaukite, kol bulvės ir porai išverda. Kuo minkštesni, tuo geriau, nes bus lengviau sutrinti. Įpilkite pieno, dar šiek tiek pavirkite, įdėkite prieskonių ir visą masę sutrinkite trintuvu (blenderiu).


Skanaus pavasario burnoje!



2012 m. kovo 3 d., šeštadienis

Pavasariškas minimalizmas

Išlindus saulytei užsinorėjau kažko naujo, lengvo ir gaivaus. Metas pavasariškam minimalizmui?

Nors šiais laikais “pasaulis sumažėjęs” ir parduotuvėse galime rasti mandriausių poduktų iš ivairių pasaulio kraštų, kai kurie nežino, kas yra tofu.
Taigi, pasak delfi.lt, “tofu - sojos pupelių sūris, yra vadinamas tobulu maistu. Jame gausu baltymų, mažai sočiųjų riebalų ir tai yra puikus kalcio bei vitamino E šaltinis. Jame taip pat nėra cholesterolio”.
Yra du pagrindiniai tofu tipai. Šilkinis minkštas tofu yra švelnus ir gali būti naudojamas kaip tobulas priedas padažams bei gaminant ledus ar sūrio ir varškės pyragus be pieno produktų. Kietą tofu galima kepti, skrudinti, apvolioti džiūvėsėliuose, marinuoti, rūkyti.
Tofu ypatingai tinka vegetarams/veganams, nes jis aprūpina nevalgančių mėsos organizmą kalciu bei fosforu ir geležimi. Todėl sojos pupelių sūris yra puikus mėsos pakaitalas.

Tofu išbandymui siūlau pasigaminti labai greitai pagaminamą veganišką užtepėlę. Jai reikės labai nedaug produktų:

1. 100g minkšto tofu (sojų pupelių varškės)
2. Pusės citrinos
3. Vienos skiltelės česnako
4. Krapų
5. Svogūnų laiškų
6. Druskos, pipirų

Tofu supjaustykite smulkiais gabaliukais, sutrinkite. Susmulkintą česnaką, krapus, svogūnų laiškus ir citrinos sultis suberkite į tofu masę, viską sumaišykite trintuvu (nelietuviškai, bet suprantamai-blenderiu), paskaninkite druska ir pipirais.
Aš valgiau su duoniukais ir avižų duonelėmis, bet manau, kad skanu ir su balta/juoda duona.

P. S. Porcija vienam pavasariškai nusiteikusiam valgytojui

Lietuviška, bet populiaru Anglijoje arba kitaip „Bulvės marškinėliuose“

Ką atsakome, kai kas nors paklausia „Kokia yra lietuviška virtuvė“?
Vieni iš mūsų teigia, jog ji yra nukopijuota ir nieko verta, kiti - jog visi patiekalai gaminami iš bulvių.
Patiekalas, kurį pasiūlysiu, man primena Lietuvą ir vaikystę, kai vasaros pabaigoje kaimynai susirinkdavo bulviakasiui, o atsidėkodama močiutė surengdavo jiems puotą: nuklodavo stalą naminiais vyniotiniais ir dešromis, kepta duona, marinuota silke, mišrainėmis, balandėliais, „kotletais“, bandelėmis su varške ar lašinukais ir kitomis gėrybėmis; kai krikšto mama ant „plytės“ (taip kaime vadinama krosnis) laikydavo bulves su lūpenomis...

Bulvės marškinėliuose – labai populiarus patiekalas Anglijoje. Bulvės siūlomos su įvairiais įdarais ir jų rasti galima bet kurioje vietoje (netgi vidury gatvės stovinčiame kioskelyje), o ir kaina prieinama kiekvienam – pradedant dviem svarais...
Aš gaminau su tuno įdaru.
Dviems bulvėms paruošti reikės:
1. 2 didelių bulvių (tokių, kad jas būtų galima prapjauti ir įdaryti)
2. 1 (185 gr.) skardinės tuno
3. 50 gr. žalių žirnelių
4. 50 gr. šparaginių pupelių
5. ~100 gr. grietinėlės
6. 50 gr. fermentinio sūrio
7. Druskos, pipirų, krapų

Bulves nuplaukite ir nenuluptas, nesupjaustytas kepkite/šildykite mikrobangų krosnelėje apie dvidešimt minučių – pusvalandį (priklausomai nuo bulvių dydžio), kol vidus bus minkštas.
Kol bulvės kepa, pasiruoškite įdarą. Žirnelius ir šparagines pupeles išvirkite. Vandenį nupilkite, į tą patį puodą sudėkite tuną, prieskonius, supilkite grietinėlę, viską pašildykite. Kai įdaras pagamintas, sutarkuokite sūrį. Bulves išimkite iš mikrobangų krosnelės, prapjaukite, padalinkite įdarą, užbarstykite sūrio ir pašaukite į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 10 min., kad bulvės apskrustų. Paprasta kaip dukart du ir laaabai skanu!

2012 m. kovo 2 d., penktadienis

Puotaukime sveikai

Ką ypatingo galima pagaminti grupelei merginų, kurios, žinoma, rūpinasi savo figūromis ir sveikata, bet nori kažko skanaus ir nebūtinai visiškai sveiko?
Skamba įdomiai... Bet aš šį iššūkį priėmiau. Ilgai svarsčiau ir nusprendžiau, kad geriausias variantas bus lazanija su daržovėmis.
Pastangos buvo įvertintos viską vainikuojančiu sakiniu: „Monika, būsi gera mama“...




Šiai „mamos titulą“ suteikiančiai lazanijai reikės:
1. 250 gr. lazanijos lakštų
2. 3 skardinių po 400 gr. konservuotų pomidorų
3. 4 skiltelių česnako
4. 1 svogūno
5. 2 morkų
6. 2 cukinijų
7. 50 gr. pievagrybių
8. 200 gr. Mozzarelos ar kito sūrio (fermentinio, Čedario, Parmezano) pabarstymui ant viršaus

Prieskoniai pagardinimui pagal skonį: druska, pipirai, persiladas (sudėtis: druska, česnakai, petražolės), raudonėlis. Jei norisi aštriau – dėkite maltų čili pipirų arba kario.

Bešamelio padažui:
1. 2 valg. šaukštų sviesto
2. 1 valg. šaukštų miltų
3. 250 ml pieno
4. druskos, pipirų

Mes valgėme su troškintais brokoliais, kalafijorais ir morkomis (kitaip tariant – su tuo, ką radome šaldiklyje).

Pirmiausia pasiruoškite troškinį: supjaustykite morkas, cukinijas ir pievagrybius kubeliais, susmulkinkite česnakus ir svogūną. Pakepinkite morkas su svogūnu, kol morkos suminkštės. Tada sudėkite cukinijas ir pievagrybius, supjaustytus konservuotus pomidorus ir česnaką. Kepinkite, kol viskas taps vientisa mase, įdėkite prieskonių.

Sutarkuokite sūrį.

Bešamelio padažo paruošimas. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, įdėkite miltų, sumaišykite. Vėliau įpilkite pieno ir maišykite, laukite, kol sutirštės (apie 10 minučių).

Tada sluoksniuokite lazaniją. Pirmas sluoksnis troškinio, ant jo dėkite lakštus, atsargiai užpilkite puse padažo. Toliau taip sluoksniuokite. Viršutinis sluoksnis turi būti lakštų. Ant jų užpilkite likusią padažo dalį, užbarstykite sūrį.

Kepti orkaitėje apie 40 – 50 minučių, 180 laipsnių temperatūroje.



Niam niam!