2012 m. vasario 24 d., penktadienis

Kaip vijom žiemą iš kiemo

Šiek tiek juokinga žiemą varyti lauk, kai temperatūra lauke +10…

Visai norėčiau statyti senį besmegenį, mėtytis gniūžtėmis, važinėtis rogutėmis ir grįžti į namus, nušalus nosį, rankas ir kojas, šildytis, gerdama kakavą. Aišku, tai labai greitai atsibostų ir dejuočiau, kaip noriu pavasario...

Kaip ten bebūtų, man užgavėnės - viena smagiausių švenčių Lietuvoje. Būtent todėl, kad ji turi prasmę: visų pirma, išvejam žiemą iš kiemo, antra, prasideda septynių savaičių laikotarpis iki Velykų, kai viską reikėtų vartoti saikingai.

Prieš minėtąjį ilgąjį laikotarpį pasikviečiau draugus kartu išvyti žiemą iš kiemo. Gėrėm kakavą, valgėm saldumynus, klausėmės lietuviškos muzikos ir deginom morę (kadangi pas mus nėra sniego, kaip matote, morė buvo nedidelė).




Ir žinoma, svarbiausias vakaro akcentas - blynai. Kokios užgavėnės be blynų?? Kepiau mieilinius blynus, nes šeimoje yra nusistovėjusi tradicija, kad tik per užgavėnes kepame mielinius blynus. Tešlą gaminau pagal receptą, sukurptą iš kelių, rastų internete.

Jei norite iškepti apie 20 blynų, jums reikės:

1. 7 gr. sausų mielių
2. 2 stiklinių šilto pieno
3. 500 g miltų


1. 2 kiaušinių
2. 2 šaukštelių cukraus
3. 2 šaukštelių vanilinio cukraus
4. 3 šaukštelių cinamono
5. 2 šaukštų aliejaus
6. žiupsnelio druskos
7. 2 obuolių

Aš norėjau, kad visi nano svečiai būtų sotūs, todėl dėjau dvigubai daugiau produktų.

Pirmas etapas. Pašildome pieną, sumaišome su mielėmis, paliekame truputį pastovėti. Pieną su mielėmis supilame ant miltų, gerai išmaišome ir paliekam pusvalandžiui ar ilgiau šiltoje vietoje.

Antras etapas. Tešlai pakilus, įmaišykite likusius produktus. Suplakite kiaušinius, į juos įpilkite aliejų, cukrų, cinamoną, vanilinį cukrų, druską. Gerai išmaišykite tešlą, sudėkite smulkiai pjaustytus obuolius. Vėl palikite šiltoje vietoje valandai, kol tešla taps akyta ir tiršta. Jei palaikysite trumpiau, blynai kepant išsipūs, bet vėliau susmegs (liūdna patirtis…).

Trečias etapas. Kai tešla iškils, kepkite kaip įprastus blynus – įkaitintoje keptuvėje su šiek tiek aliejaus. Iškeptus blynus dėkite į lėkštę su popieriniu rankšluosčiu, kad sugertų kiek įmanoma daugiau riebalų.


Blynai išėjo labai traškūs, skanūs ir sotūs. Suvalgėme visus ir sėkmingai išvijome žiemą iš kiemo. Įrodymas
+ 13 laipsnių lauke ir saulėtos dienos. 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą